Datum publikace 09. 01. 2024 Sdílet článek

Daňové přiznání na mateřské: kdy ho musíte podat

Author Seyfor, a. s. 5 minut čtení 39
Náhledový obrázek
Pokud jste před mateřskou nebo během ní začala podnikat, určitě přemýšlíte, jak to budete mít s daňovým přiznáním. Z článku se dozvíte, kdy ho musíte podat, jestli se samotná mateřská uvádí do přiznání a jestli si váš manžel uplatní v daňovém přiznání slevu, pokud jste na mateřské.

Článek je zaměřený na mateřskou dovolenou, tedy období krátce před a po narození dítěte (celkem 28 týdnů). Během něj pobíráte peněžitou pomoc v mateřství. Nepokrývá problematiku rodičovské dovolené, která následuje po mateřské dovolené.

Postupně se zaměříme na jednotlivé situace žen na mateřské a vysvětlíme, jestli v nich musíte podávat daňové přiznání.

Před mateřskou jste podnikala na hlavní poměr

Před mateřskou jste podnikala a zároveň si platila pojištění, takže máte nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Během jejího pobírání nesmíte osobně podnikat. Takže pokud jste třeba lektorka angličtiny, nemůžete vést osobně lekce. Ale můžete si například najmout jiného lektora, který bude vaši činnost vykonávat za vás.

Daňové přiznávání podáváte, protože potřebujete zdanit příjmy z měsíců, než jste šla na mateřskou.

Jestliže jste před mateřskou dovolenou využívala paušální daň, v jejím placení pokračujete i během mateřské. Na jaře příštího roku pak nepodáváte daňové přiznání, protože při paušální dani tuto povinnost nemáte. Pokud byste paušální daň na mateřské dovolené platit nechtěla, musíte si přerušit živnost.

TIP: Spočítejte si, jak vysokou budete mít mateřskou a rodičovskou jako OSVČ.

Před mateřskou jste podnikala na vedlejší poměr

Pokud jste před mateřskou dovolenou byla zaměstnaná, podnikala na vedlejší poměr (případně v tom pokračujete) a podnikáním jste si vydělala více než 20 tisíc korun za rok, musíte podat daňové přiznání. Částka označuje váš příjem, nikoli váš zisk (příjem − náklady).

Pokud jste si vedlejším podnikáním vydělala méně než 20 tisíc korun za rok, daňové přiznání podávat nemusíte. Ale máte povinnost na finanční úřad poslat čestné prohlášení, že z důvodů minimálních příjmů nepodáváte daňové přiznání. Na Českou správu sociálního zabezpečení a na zdravotní pojišťovnu musíte podat nulový přehled.

S podnikáním začínáte až na mateřské

Nyní se podíváme na třetí situaci. Byla jste zaměstnaná, nastoupila jste na mateřskou dovolenou a nově rozjíždíte podnikání. V takovém případě je podnikání vaší vedlejší činností.

Příklad č. 1:

Petra byla zaměstnaná jako kadeřnice. V červenci 2022 nastoupila na mateřskou dovolenou. Po pár měsících si chce přivydělat. V lednu 2023 si zřídí živnostenské oprávnění a stane se vedlejší OSVČ.

Na jaře 2023 daňové přiznání za rok 2022 nepodává, protože v roce 2022 ještě nepodnikala. Své první daňové přiznání podá až na jaře 2024.

Příklad č. 2:

Co kdyby Petra začala podnikat dřív? Třeba už v říjnu 2022. Pokud by si celkem vydělala víc než 20 tisíc korun, musí na jaře 2023 podat daňové přiznání.

Od svého zaměstnavatele by si do 15. února 2023 vyžádala potvrzení o zdanitelných příjmech, protože do přiznání musí uvést všechny své příjmy – ty ze zaměstnání i z podnikání. Peněžitou pomoc v mateřství Petra do daňového přiznání neuvádí, protože tato dávka nepodléhá dani z příjmů.

Příklad č. 3:

Kdyby Petra začala podnikat v říjnu 2022, ale do konce roku by si nevydělala víc než 20 tisíc korun, nemusí na jaře 2023 daňové přiznání podávat. Ale má povinnost na finanční úřad poslat čestné prohlášení, že z důvodů minimálních příjmů nepodává daňové přiznání. Na Českou správu sociálního zabezpečení a na zdravotní pojišťovnu musí podat nulový přehled.

Na mateřské si přivyděláváte na DPP

Pokud při mateřské dovolené vezmete brigádu na dohodu o provedení práce (DPP) a vyděláte si měsíčně do 10 000 Kč, váš zaměstnavatel částku zdaní srážkovou daní. To znamená, že váš příjem je už zdaněný, a proto kvůli němu nemusíte podávat daňové přiznání.

Pokud jste ale u zaměstnavatele nepodepsala růžové prohlášení a tím pádem vám zaměstnavatel neuplatňoval slevu na dani, může pro vás být výhodné si daňové přiznání podat. Uplatníte v něm slevy, a pokud vám vyjde přeplatek, dostanete část zaplacené daně zpátky.

Uvádí se mateřská do daňového přiznání?

Pokud jste zjistily, že daňové přiznání musíte podávat, možná přemýšlíte, jestli do něj uvádíte i mateřskou, tj. peníze, které jste dostala jako peněžitou pomoc v mateřství.

Příjem z mateřské je osvobozený od daně z příjmů, a to do částky ve výši 36násobku minimální mzdy. Proto ho do daňového přiznání neuvádíte.

Daňové přiznání: manželka na mateřské

Pokud má jeden z manželů jen velmi nízké příjmy, může si ten druhý ve svém daňovém přiznání uplatnit slevu na manželku / manžela ve výši 24 840 Kč. Aby si tuto slevu váš manžel mohl uplatnit, nesmíte si vydělat víc než 68 tisíc korun za rok.

Do této částky se počítá:

  • peněžitá pomoc v mateřství (mateřská),
  • příjmy z podnikání,
  • příjmy ze zaměstnání a dohod o provedení práce do 10 tisíc korun měsíčně,
  • nemocenská, ošetřovné,
  • podpora v nezaměstnanosti,
  • dary, dědictví, příjmy z prodeje v majetku manželky,
  • příjmy z nájmů,
  • všechny typy důchodů.

Naopak rodičovská dovolená se do limitu nepočítá. Může se stát, že dokud budete na mateřské, váš manžel si slevu nebude moci uplatnit. Ale jakmile přejdete na rodičovskou, do limitu se vejdete a on si slevu na manželku uplatní.

Vyhněte se typickým chybám začínajících podnikatelek

Máte v oblasti daní, účetnictví a fakturace mezery? Potřebujete chápat alespoň základy, abyste se z nevědomosti nedopustila zbytečných chyb. Právě proto začínajícím podnikatelům a podnikatelkám zdarma otevíráme naši on-line mini akademii.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek