Datum publikace 29. 01. 2024 Sdílet článek

Jak sehnat investora, když potřebujete peníze na podnikání

Author Seyfor, a. s. 4 minuty čtení 0
Náhledový obrázek
Vývoj aplikace, expanze do zahraničí nebo otevření nové pobočky – pokud chcete firmu rozvíjet, ale nemáte na to peníze, začněteít hledat investora. Ten do firmy vloží peníze a za to na oplátku získá určitý podíl, tj. stane se spolumajitelem.

Aby do vás někdo investoval, musí věřit, že je to dobrý způsob zhodnocení peněz. Čeká, že v budoucnu podíl výhodně prodá, nebo bude inkasovat část zisku firmy.

Z výše uvedeného vyplývá, že abyste našli investora, musíte mít s. r. o. (nebo jinou formu právnické osoby). Pokud totiž podnikáte jako OSVČ, nemůžete investorům nabídnout podíl ve firmě. V takovém případě si nejdříve s. r. o. založte. Pomůžou vám s tím naše dřívější články:

Kde hledat investora

Eseróčko máte a začínáte s hledáním investora. Nejdřív se rozhlédněte ve svém okolí. Neznáte lidi, kteří mají peníze nebo vlastní úspěšný byznys? Oslovte je – nevadí, že zatím do žádné firmy neinvestovali.

Pokud je váš projekt zaujme a považují vás za schopného a důvěryhodného člověka, můžete od nich investici získat. Jestliže zrovna nemají dostatek volných peněz, zeptejte se, jestli neví o někom jiném, kdo by měl zájem investovat. V byznysu totiž většina věcí funguje přes kontakty.

Proto se staňte součástí podnikatelských komunit – choďte na oborová setkání, networkingové akce nebo se účastněte školení. Připravte si svůj elevator pitch – to je označení pro krátké a zajímavé představení vašeho projektu.

Nové známé si přidejte na LinkedInu či případně dalších sociálních sítích a udržujte s nimi kontakt. Pokud už lidé ve vašem okolí investici získali, vyptejte se na podrobnosti a požádejte je o kontakt na jejich investora.

Nebo hledejte přes internet. Zadejte klíčová slova jako:

  • andělský investor,
  • kapitálový investor,
  • investiční skupina,
  • venture kapitálový fond.

Zakladatelé startupů často hledají andělského investora (někdy nazývaný také jako angel, business angel nebo angel funder). To je zajištěný člověk, který poskytuje počáteční kapitál pro start-upy nebo podnikatele výměnou za vlastnický podíl. Kromě peněz andělští investoři pomáhají firmě i svými znalostmi, kontakty a zkušenostmi.

Připravte si materiály pro investory

Investoři jsou vytížení lidé a nemají čas zjišťovat si o vás podrobnosti. Proto si dejte záležet na kvalitní a zároveň stručné prezentaci vašeho byznysu. Této prezentaci se také říká pitch deck. Doporučený rozsah je 10–20 slidů.

Prezentace vychází z vašeho byznys plánu. Musíte:

  • představit svůj byznys,
  • popsat, čím se liší od ostatních
  • kdo jsou vaši zákazníci
  • a jaký problém jim svými službami řešíte.

Investory také zajímají konkrétní čísla, např. velikost trhu, počet vašich zákazníků a jejich hodnota.

Prohlédněte si pitch decky českých start-upů, které úspěšně získaly investice, a inspirujte se.

Investice do podnikání: začátky

Než oslovíte prvního investora, zjistěte si o procesu investování do firem co nejvíc informací. Začít můžete těmito rozhovory:

Čím lépe jste připravení, tím rychleji můžete investora najít. I tak počítejte s tím, že si pravděpodobně vyslechnete desítky odmítnutí, než uslyšíte jedno „ano“.

Jak získat peníze na podnikání: další způsoby

Pokud potřebujete kapitál, ale nechcete dát investorovi podíl ve firmě, nebo se vám nedaří investora sehnat, můžete požádat o půjčku v bance.

Provozní úvěr slouží ke krátkodobému financování provozu firmy. Pro nákup strojů a výrobních zařízení slouží investiční úvěry. „Šanci na získání úvěru zvyšuje delší historie podnikání, kvalitní podnikatelský záměr a dobré zajištění úvěru – ručení,“ vysvětluje investiční poradce Karel Kořený v mini akademii pro začínající podnikatele.

Za úvěr v bance můžete ručit směnkou, zbožím nebo třeba nemovitostí v osobním vlastnictví.

Více o úvěrech v mini akademii

Pokud podnikatelský úvěr zvažujete, pusťte si celou lekci v naší mini akademii. Je součástí modulu Finance a ceny. Karel Kořený v ní rozebírá rozdíly mezi kontokorentem, provozním a investičním úvěrem. Popisuje také, na co se připravit, co si pohlídat a jak nabídku úvěrů srovnávat.

Pro všechny začínající podnikatel je online mini akademie zdarma. Navíc v ní najdete další užitečné lekce – jsou zaměřené na cenotvorbu, rozvoj byznysu nebo základy účetnictví a fakturace.

Související články

Jak vybrat ten nejlepší firemní účet pro vaše podnikání

11. 04. 2024 12 minut čtení 1
Přečíst článek

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 20
Přečíst článek