Datum publikace 05. 04. 2023 Sdílet článek

Změna limitu pro plátcovství DPH: zvýšení na 2 miliony

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 4
Náhledový obrázek
Po osmnácti letech se mění limit povinné registrace k plátcovství daně z přidané hodnoty (DPH). Navýšení limitu DPH pomůže zejména menším podnikatelům.

Jako plátci DPH se musely povinně registrovat všechny firmy i OSVČ, které měly obrat za posledních 12 kalendářních měsíců vyšší než 1 milion korun. Částka se počítá z obratu, tedy z celkových příjmů (nejde o zisk).

Změna v DPH pro rok 2023

Hranice rozhodného obratu pro DPH se nyní posouvá na 2 miliony korun za posledních 12 měsíců. „Při aktuálně vysoké inflaci považuji navýšení limitu na 2 miliony korun za ještě důležitější,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Novinka by měla platit od 1. ledna 2023. Je součástí daňového balíčku, který 4. listopadu 2022 schválili poslanci. Zákon musí ještě projít Senátem a pak ho podepíše prezident.

Stanovená hranice obratu pro DPH neplatí za kalendářní či hospodářský rok, ale počítá se za 12 kalendářních po sobě jdoucích měsíců, klidně od dubna do března. S hlídáním obratu vám pomáhá fakturační program iDoklad – snadno v něm zjistíte, kolik vám ještě do překročení limitu DPH zbývá.

Komu zvýšení limitu DPH nejvíc pomůže

Zvýšení limitu pro registraci k DPH vítají zejména drobní podnikatelé. Pokud mají v podnikání jen nízké náklady a prodávají zboží koncovým spotřebitelům (neplátcům DPH), představuje pro ně plátcovství DPH značnou zátěž. Cenu svého zboží či služeb by totiž museli zvýšit o 21 % (pokud nemají sníženou sazbu DPH) a pro své zákazníky by se mohli stát příliš drahými.

S plátcovstvím DPH také podnikatelům vzroste administrativa. Musí každý měsíc podávat daňové přiznání k DPH, kontrolní hlášení a někdy i souhrnné hlášení. Na tuto agendu si zpravidla najímají účetního či daňového poradce – mohou si ho vybrat ze seznamu iDoklad pozitivních účetních.

Pokud jste nyní plátci DPH, ale váš obrat je nižší než 2 miliony, budete moci požádat o zrušení plátcovství DPH. Nebo můžete plátci DPH zůstat – jestliže obchodujete s jinými plátci DPH, je to v mnoha případech výhodnější.

Jestliže dosavadní limit 1 milionu korun překročíte v závěru roku 2022, nemusíte se už k plátcovství registrovat. Platí takzvaná přechodná ustanovení – nedávalo by smysl, abyste se registrovali a hned v roce 2023 žádali o zrušení registrace.

Další užitečné články o DPH:

Hranice DPH ovlivní i paušální daň 

Spolu se zvýšením limitu pro DPH se zvyšuje i limit pro paušální daň. Nově se k ní mohou přihlásit podnikatelé, kteří mají obrat do 2 milionů. Původně se týkala pouze podnikatelů s obratem do milionu. Ministerstvo financí odhaduje, že by se díky změně mohlo do režimu paušální daně zapojit až 30 tisíc dalších podnikatelů.

Dosud všichni podnikatelé v tomto režimu platili daň ve stejné výši. Nově budou 3 pásma dle výše obratu – čím vyšší obrat, tím vyšší paušální daň.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 11
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek