Datum publikace 18. 12. 2023 Sdílet článek

Přechod z dohody na živnost: co se pro vás změní?

Author Seyfor, a. s. 4 minuty čtení 14
Náhledový obrázek
„Už se nám nevyplatíte. Založte si IČO a můžeme spolupracovat dál.“ Podobné věty právě teď od svých zaměstnavatelů slýchá řada lidí, kteří doposud pracovali na některou z dohod. Kvůli změně zákoníku práce, která začne platit 1. ledna 2024, totiž pro firmy zaměstnávání na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti není tak výhodné jako dříve.

Jako dohodáři byste měli nově nárok například na dovolenou nebo na příplatky za práci přesčas, v noci, o víkendu a ve svátek. Zaměstnavatel bude mít také povinnost seznámit vás předem s rozvrhem pracovní doby.

Řada firem se obává vyšších nákladů a větší administrativy. Proto plánují zaměstnávání na dohody omezit. Práci buď přerozdělí mezi zaměstnance nebo chtějí víc spolupracovat s externími dodavateli, kteří jsou OSVČ.

Rozdíl mezi novými dohodami a živností

Dohoda je typ pracovněprávního vztahu. Jste tedy zaměstnanci, byť nemáte stejné výhody a ochranu jako při uzavření klasického pracovního poměru.

Původní pravidla platná pro dohody do konce roku 2023 najdete zde:

Jakmile si založíte živnost, řada věcí se mění – stáváte se podnikatelem.

Přehled hlavních rozdílů

 

Nové dohody

OSVČ na hlavní činnost

Nárok na dovolenou

ano

ne

Příplatky za přesčasy atd.

ano

ne (pokud si je nesjednáte)

Výpovědní lhůta

15 dnů

není (pokud si ji nesjednáte ve smlouvě)

Maximální počet odpracovaných hodin

DPP: 300 hodin ročně u jednoho zaměstnavatele

DPČ: 20 hodin týdně max. po dobu 52 týdnů

bez omezení

Odvody na pojištění

Pokud si vyděláte pod určitou částku, odvody neplatíte.

Odvody platíte vždy, pro rok 2024 je minimální měsíční záloha na sociální pojištění 3 852 Kč a na zdravotní pojištění 2 968 Kč.

Daň

Pokud si na DPP vyděláte víc než 10 000 Kč, zaměstnavatel vám ze mzdy strhne 15% daň a odvede ji za vás.

Dostanete celou odměnu, 15 % daň si odvádíte sami.

Pokud jste na rodičovské dovolené, studujete nebo pobíráte důchod a založíte si živnost, jste vedlejšími OSVČ. V praxi to znamená hlavně to, že platíte nižší pojištění než hlavní OSVČ.

Čtěte více o:

Pozor na švarc

Pokud přejdete na živnost, dejte si pozor, abyste se nedostali do tzv. švarc systému, který je nelegální. Tato situace nastává, pokud má OSVČ spolupráce znaky pracovního poměru, tj. nejde o vztah dvou nezávislých obchodních partnerů. Pro stát je švarc systém nevýhodný, protože přichází o peníze na zaměstnaneckých odvodech.

Příklad: 

Firma Pondio staví zahradní jezírka. Potřebuje posílit realizační tým a najme pana Josefa. Jenže mu nedá klasickou pracovní smlouvu nebo dohodu, ale řekne mu, aby si založil živnostenský list. Pan Josef to udělá a oficiálně je vedený jako subdodavatel.

Jenže situace je ve skutečnosti jiná. Pro pana Josefa platí stejná pravidla jako pro oficiální zaměstnance. Šéf mu říká, kdy a kde má být a musí vykazovat odpracovanou dobu. Na zakázky jezdí v dodávce s logem Pondia a má firemní vizitky s kontaktem josef@pondio.cz.

Pokud by na to přišla inspekce, bude mít Pondio i Josef problém. Firma může dostat pokutu v řádech statisíců, ale i milionů. Pokutu může dostat také Josef a to až do výše 100 tisíc korun.

Švarc systému se nejsnáze vyhnete, pokud budete mít jako OSVČ více různých klientů.

Jak si založit živnost

Založení živnosti je relativně snadné, podívejte se na náš detailní návod.

Počítejte s tím, že vám už zaměstnavatel nebude vystavovat výplatní lístek. Je to právě naopak – vy mu musíte vystavit fakturu. Počítejte s tím, že peníze nedostanete ihned. Každá faktura má lhůtu splatnosti, ta bývá obvykle 14 dnů. Nejpozději v poslední den lhůty byste měli mít peníze na účtě.

Čtěte, jak vystavit první fakturu

Fakturování vám usnadní program na tvorbu faktur. Vyzkoušejte iDoklad – faktury z něj jsou vždy v souladu s legislativou a vystavení faktury je rychlé a snadné. Program vás navádí, co a kde vyplnit.

Zorientujte se v povinnostech OSVČ

Pokud se stanete podnikateli, čekají na vás i další povinnosti. Srozumitelně je rozebíráme v naší akademii – díky praktickým příkladům je pochopí i laik. Pro začínající podnikatele a ty, kteří podnikání teprve plánují, je zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 20
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek