Případová studie: Jakub Michlovský

„Na rozhodnutí jsme měli asi týden. Buď se nastěhujeme, nebo přebereme podnikatelské otěže a rozjedeme to,” vzpomíná na začátky podnikání Jakub Michlovský

Na jeho články narazíte v časopisu Computer, novinky ze světa techniky zase rozebírá pro Mobilmanii. Na začátku roku 2016 se pustil do podnikání v oblasti ubytovávání. Co Jakubovi Michlovskému šetří čas a jak si usnadňuje práci?
Čtěte dále
Jakub Michlovský
Podnikatel: Jakub Michlovský Obor podnikání: redaktor a provozovatel ubytování Sdílet článek:
iDoklad
Náš tip - provedeme vás iDokladem
15minutová ukázka
Nechce se vám klikat a zkoušet? Nechte to na nás, předvedeme vám to nejlepší. A zdarma.

Co by o vás lidé pravděpodobně zjistili za 2 minuty googlení?

Teď jsem to schválně zkusil a jako první na mě vyskočil můj Twitter účet. A pak je tu hromada článků o technice a nějaká videa. Čekal jsem, že to bude peprnější.

A co by se o vás z internetu nedozvěděli?

Rozhodně se nepovažuji za nějakou celebritu. Na veřejnosti se mi stává jen výjimečně, že by mě někdo poznal. Přesto si ale dávám pozor, co sdílím na sociální sítě. Takže je toho spoustu, co se lidi nedozví. Ale můžu třeba prozradit, že přestože jsem s z nejjižnějšího cípu Moravy, tak jsem spíš pivní skaut, nežli vinná muška.

Články Jakuba Michlovského najdete v časopise Computer.

Články Jakuba Michlovského najdete v časopise Computer.

Jakou nejzajímavější aplikaci používáte?

Rychle jsem proběhl telefon a počítač a musím konstatovat, že jsem asi přesně ta kovářova kobyla, co chodí bosa. Většinou je to e-mail, prohlížeč, Word, Excel a iTunes na hudbu. To bude z 90 % nejčastější využití obou strojů.

Kterou z vámi používaných aplikací považujete za neprávem přehlíženou?

Jednoznačně Waze – on-line navigace, která je zdarma a nikdy mě nenechala stát v koloně. Tvoří ji komunita lidí, každý uživatel může nahlásit objížďku, omezení, případně zanese do mapy zapadlou cestu, kterou se dá něco objet. Mnohokrát se mi stalo, že mě navigace zavedla na asfaltku mezi pole, kde nebylo živáčka. Bohužel to má i stinnou stránku, takovouto zkratkou jsem nikdy nedojel včas. Obvykle se totiž táhnu krokem a kochám se.

Jaké vychytávky podle vás nejvíce usnadňují podnikání drobným živnostníkům?

Upřímně mě udivuje, jak málo lidí využívá možnost mobilních dat. Hromadu věcí s nimi vyřešíte rychle a efektivně z telefonu.

Vstupní halu se před sezónou nepovedlo vymalovat, takže i přes zimu bude co dělat.

Vstupní halu se před sezónou nepovedlo vymalovat, takže i přes zimu bude co dělat.

A co se týče programů v mobilu nebo na počítači?

V poslední době je pro mě stěžejní diktování textu do mobilu. Prostě mluvím na telefon a on to převede do psaného textu. Pro rychlou odpověď na e-mail, vytvoření nákupního seznamu nebo nastavení připomínky je to úplně ideální. A dále určitě nějaký on-line fakturační program. Faktury a účetnictví jsou data, která chci mít zálohovaná a přestože to hodně lidí vidí jinak, papír je hodně špatný způsob zálohy, spíš věřím velké firmě, která mé faktury zálohuje na více místech.

Jaká byla vaše cesta k iDokladu?

Poměrně dlouhá a napínavá jako detektivka od Agathy Christie. První faktury jsem mastil ve Wordu a Excelu, jenže jak jich přibývalo, začal jsem v tom mít hokej. Takže jsem po chvilce googlení našel Fakturoid. Jednoduché jak žebřík a na něm jsem fungoval dva roky

Proč jste tedy hledal jiný program, když vám vyhovoval?

V lednu 2016 jsme si s přítelkyní pořídili domeček, kde předchozí majitelka provozovala ubytování a měla nasmlouvané klienty. Na rozhodnutí jsme měli asi týden, buď se nastěhujeme, nebo přebereme podnikatelské otěže a rozjedeme to. Takže jsme nastudovali patřičný počet předpisů, zákonů a nařízení a hurá…

Podnikání přináší nové výzvy a činnosti. Tuto postel Michlovský vyrobil vlastnoručně.

Podnikání přináší nové výzvy a činnosti. Tuto postel Michlovský vyrobil vlastnoručně.

Takže důvodem bylo nové podnikání?

Ani ne tak podnikání samotné, jako první vlna EET. Hledal jsem něco, co by sedlo na mé podnikání. Všechny systémy byly nastavené na restaurační nebo hotelový provoz, takže měly stovky nastavení, byly drahé a neuvěřitelně komplikované. Já potřeboval naťukat částku a účtenku předat zákazníkovi – nic víc.

Takže volba padla na iDoklad?

Nejprve jsem náhodou objevil Profi Účtenku, která dělala přesně tohle. A při procházení nastavení jsem našel zmínku o iDokladu. A pak už to bylo jednoduché, všechno od jedné firmy, v jednom cloudu a já bez starostí. Přemigroval jsem na iDoklad všechny faktury, spojil s EET kasou a bylo vyřešeno.

Po sezóně uklidí Michlovský matrace a postele. Pokoje vymaluje a opraví drobné šrámy na zdech.

Po sezóně uklidí Michlovský matrace a postele. Pokoje vymaluje a opraví drobné šrámy na zdech.

Neměl jste problémy s přenosem dat?

Nejdříve jsem s tím trochu bojoval. Tak jsem kontaktoval podporu a během dvou nebo tří e-mailů mi pomohli přesypat vše tak, jak jsem potřeboval.

Která z funkcí iDokladu vám nejvíce urychluje a usnadňuje práci?

Spojení s Profi Účtenkou. Díky tomu nemusím tisknou kopii účtenky a někde ji archivovat. Vím, že ji hned najdu v iDokladu. Taky spojení s bankou a párování plateb. A především uživatelský komfort, kdy nemusím na tím co chci moc přemýšlet a všechno najdu na první dobrou.

A co vám zpříjemní pracovní den?

Káva. Dávám si jednu nebo dvě denně, ale mám k tomu vlastní rituál. Zmáčknutí knoflíku a čekání, až nateče cosi černého do hrnku, není pro mě. Vážím zrníčka, ručně je melu, hlídám teplotu vody i čas přípravy. Celé to zabere asi 6 minut, mám to jako předrelax. A věřte mi, když si člověk dá tu práci a udělá si kávu, chutná a funguje to úplně jinak, než když vám hučící stroj připraví kafe. Ovšem profi stroje v kavárnách mají výjimku, dobře udělané espresso mám také moc rád.

Vykašlete se na ideální podmínky. Začněte obsah tvořit hned, radí zakladatel a majitel Obsahové agentury Martin Brablec
Martin Brablec I Obsahová agentura